četvrtak, 25. siječnja 2018.

Roditelji, oprez: Drmusanje uplakane bebe može izazvati opasna oštećenja mozga




Dovoljno je nekoliko sekundi drmusanja da beba zadobije povrede opasne po život…
Mnogi roditelji ne znaju koliko je opasno drmusati bebu. Prema procenama stručnjaka, u Nemačkoj iz godine u godinu i do 200 beba zadobije oštećenje mozga izazvano sindromom drmusanja deteta.



Odgovorni su uglavnom očevi i osobe muškog pola koje se staraju o detetu, a koji izgube kontrolu kada se osete nemoćno, tvrdi Berbl Milih, ministar za socijalna pitanja i integraciju pokrajine Baden-Virtemberg.
Pratite nas na našoj novoj Fejsbuk stranici – YuMama!
Dovoljno je nekoliko sekundi drmusanja da beba zadobije povrede opasne po život. Vratna muskulatura bebe nije dovoljno jaka da bi držala glavu, koja je relativno velika u odnosu na telo. Mnogi roditelji toga nisu svesni, kao i mogućih posledica, a to su: krvarenje u mozgu, epilepsija i doživotan težak hendikep.
Saveti lekara: Šta raditi kada se beba zaceni
Saveti lekara: Šta raditi kada se beba zaceni




Kada beba mnogo plače, roditelji se često osećaju nesposobnim, nemoćnim i napuštenim, a pravovremena pomoć i informisanje olakšavaju situaciju i pozitivno utiču na osetljiv odnos između majke, oca i deteta, smatra Andreas Oberle, direktor Socijalnopedijatrijskog centra, ustanove koja savetima pomaže roditeljima.

Nema komentara:

Objavi komentar