ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Paprika punjena s krompirom – recept koji je osvojio balkan!




Sastojci 8 kom paprika
4 kom krumpira
1 veča glavica luka srebrenca
1 tikvica
1 veča šalica blanširanih vrganja (može bilo kojih gljiva)



3 žlice ajvara
češanj češnjaka, listovi peršuna
sol, papar i ostali začini prema ukusu
maslinovo ulje i maslac
Priprema
1.
Luk, krumpir i vrganje narezati na što sitnije kockice. Tikvicu izribati. Paprike očistiti od sjemenaka.
Kad je povrće pripremljeno, kreće se s dinstanjem luka na mješavini maslinovog ulja i maslaca. Čim postakleni dodaje se krumpir i vrganji. Puste se kratko uz miješanje da se zagriju, doda se ajvar i sve se začini sa solju, paprom i mješavinom začina, koju inače koristite ili volite. Na kraju se dodaju ribane tikvice, sitno nasjeckan češnjak i peršin.
2.
Smjesa se dobro promiješa, proba jel je začinjeno po ukusu i pune se paprike.
3.
Slažu se u vatrostalnu, keramiču ili bilo kakvu posudu koja ima poklopac, na malo jušnog temeljca (ako se nema, onda se rastopi pola kocke za juhu u vručoj vodi).
Između paprika stavila sam sitno nasjeckan još jedan krumpir, samo blago posoljen. Inače stavljam rižu prethodno samo kratko namoćenu u vodi. To iz razloga da one sokove što pusti povrće pokupi riža, u ovom zadnjem slučaju sa slika, krumpir, koji budu onda jako ukusni a na dnu posude neće ostati nikakva voda, nego će sve biti lijepo kompaktno i zapečeno.
4.
Po krumpiriću ili riži stavim još par komadića maslaca, zbog masnoće i još boljeg okusa. Sve se poklopi i stavi u nezagrijanu pečnicu. Uključi se na 200 C i peče sat i po, bez podizanja poklopca. Sadržaj se lijepo zarumeni a krumpiri ili riža, nisu tvrdi i prepečeni jer se kuhaju u vlastitom soku i pari.



5
Još jedno jelo s istom smjesom. Krumpiruša!Krumpirušu sam radila više puta i nikad nisam bila sasvim zadovoljna, jer sam uglavnom ribala krumpir. Ovaj put sam ju radila s istom smjesom kao za punjene paprike i bila je SAVRŠENA!! Svi su je hvalili i tražili komad više!! Naravno, sad kad jr sezona vrganja njih koristim, ali ću isto tako raditi i s bukovačama i šampinjonima.
Izvor: coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar